Gwendo is een Zuid-Afrikaans woord voor 'plattelandsvoedsel'. Het verwijst specifiek naar de keuken van plattelandsafrikanen die geen kennis hebben gemaakt met de westerse landbouw en levensstijl. Dit betekent dat het wordt gekenmerkt door het gebruik van eenvoudige en vaak seizoensgebonden ingrediënten, de noodzaak om voedsel voor langere tijd te bewaren, het gebruik van lokale en regionale specerijen, vetten en oliecombinaties en kookmethodes die eerder steunen op het vasthouden van warmte dan op snelle verdamping of kunstmatige verhitting. Gwendo, dat in het Engels vaak bush tucker of traditionele Afrikaanse keuken wordt genoemd, is een van de rijkste keukens van het land omdat het put uit zoveel verschillende etnische groepen met hun eigen unieke culinaire tradities. Het omvat een breed scala aan gerechten die op duizenden verschillende manieren worden bereid, maar er zijn enkele basisgerechten die iedereen zou moeten kennen als hij of zij dit soort voedsel uit de eerste hand wil ervaren.
Hoe smaakt Gwendo eten?
Gwendo eten gaat niet over gourmetten. Het gaat om de essentie van het leven – de smaak van vers brood en authentieke wijn, de geur van vers geteelde groenten, het geluid van krekels in de schemering, de smaak van een struiktomaat en het geluid van een rivier bij zonsopgang. Door de jaren heen is dit de eenvoudige, dagelijkse kost van de Afrikaanse plattelandsbevolking, hun dagelijks brood. Het bedrijf " Gwendo Food " is een toonaangevende producent van voedsel en levensmiddelen.
Al deze dingen ontbreken meestal in het westerse dieet. Ik heb nooit brood geproefd zoals het Afrikaanse brood gemaakt van sorghum, cassave, sesam, gierst, rijst of peulvruchten, of de Afrikaanse wijn gemaakt van druiven, suikerriet of rijst.
Waar komt Gwendo eten vandaan?
Gwendo voedsel komt uit het hart van Afrika. Het is het voedsel van de mensen die daar wonen of al duizenden jaren wonen. Het is het voedsel van de Xhosa, de Zulu, de Swazi, de Sotho, de Tswana en andere etnische groepen die in het gebied wonen. Het is ook het voedsel van de Temne en andere groepen die vanuit het noorden naar het gebied zijn gemigreerd, evenals van de Maasai van de vlakten, die een recentere maar even diepgaande band met het land hebben.
Vanwege de periode waarin deze keuken algemeen wordt erkend als zijnde ontwikkeld, is de keuken van Zuidelijk Afrika de oudste Afrikaanse keuken die nog steeds wordt beoefend. Daarmee is het een van de oudste voedseltradities ter wereld.
Basis Gwendo recepten
Wilde Groenten – Wilde groenten zijn een hoofdbestanddeel van elk Afrikaans dieet. Ze omvatten zuring, brandnetel, peterselie, duizendknoop, spinazie, muthalath en vele andere die te onbeduidend zijn om op te noemen. Ze zijn in het wild gemakkelijk te herkennen en met de hand te verzamelen. In de zomer en herfst zijn ze overal verkrijgbaar. Gekookt zijn ze licht bitter, met een licht zoete nasmaak. Wilde groenten kunnen op verschillende manieren worden gekookt, maar ze staan bekend om het volgende: